Ce este un registru de domenii web si la ce-mi foloseste sa stiu asta?

Este primul lucru pe care trebuie sa-l cunosti atunci cand te decizi sa achizitionezi un domeniu web. Registul de domenii web sau “domain name registrar” este autoritatea suprema de gestiune a unui domeniu de varf cum este de exemplu .ro. Domeniul de varf .ro este gestionat de ICI prin ROTLD (Romanian Top Level Domain).

Daca vrei sa achizitionezi un domeniu .ro, poti face asta pe www.rotld.ro. Exista mai multe entitati juridice in Romania de la care poti achizitiona un domeniu cu preturi variabile intr-o marja nu foarte mare, cu toate astea ROTLD.ro ramane registrul final.

Atentie! Inregistrarea/achizitia unui domeniu nu este acelasi lucru cu gazduirea/hosting-ul acestuia. Desi multe firme ofera aceste doua servicii ca pachet, ele nu sunt acelasi lucru. Poti achizitiona domeniul de la o firma si hosting-ul de la alta firma care iti ofera conditii comerciale mai bune sau alte facilitati.

Dupa ce ti-ai ales numele de domeniu si ai efectuat plata, registrul va contine datele tale personale sau ale fimei si numele de domeniu achizitionat, un contact tehnic in cazul in care este diferit de detinator si inregistrarile de nameserver.

Sectiunea nameservers este cea mai importanta si asta din ratiuni practice pentru ca aici definesti serverul/serverele unde este gazduit site-ul tau. Aceasta informatie o poti obtine in general de la firma care iti ofera gazduire. In momentul in care ai introdus un nameserver pentru domeniul tau, toate cererile catre domeniul tau vor fi redirectionate catre acesl server.

In unele cazuri va trebui sa creezi un nameserver. Un nameserver arata de obicei de genul ns1.domeniultau.tld si se creeaza accesand formularul sau campul pentru adaugare nameserver. Pentru a-l adauga ai nevoie de IP-ul serverului pe care il poti obtine de la webhost-ul tau.

Cum modific aceste valori?

Daca detii un domeniu .ro achizitionat direct de la ROTLD.ro trebuie sa accesezi sectiunea “Nameservers” de pe pagina de administrarea a domeniului tau si sa treci in campurile libere nameservere-le prevazute de hostul tau.

De exemplu, daca ai domeniul gazduit de netflow.ro este suficient sa setezi ca nameservere seth.netflow.ro si ares.netflow.ro

Optional poti adauga mai multe nameservere precum este ns1.netflow.ro

In cazul in care vrei un nameserver de tipul ns.domeniultau.ro trebuie sa accesezi linkul “Crează/Modifică/Șterge” in coltul din stanga jos al paginii. In pagina urmatoare creeaza un nameserver folosind adresa IP prevazuta de hostul tau. 

Atentie! Creearea nameserverului nu este completa pana cand nu se va introduce cheia de autorizare. Aceasta cheie va fi trimisa pe mailul detinatorului de drept al domeniului de fiecare data cand se va face o modificare la domeniu.

Poti adresa cereri de suport sau intrebari la adresa noc@netflow.ro

netflow.ro © 2024